Algemene informatie over Duitsland

 

Duitsland is een land in Europa. Het land grenst aan maar liefst negen landen (Denemarken, Polen, Tsjechië, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland) en heeft de grootste hoeveelheid inwoners van alle landen in de Europese Unie. De hoofdstad van Duitsland is Berlijn en de officiële landstaal van Duitsland is Duits.


Duitsland nu en vroeger

Het huidige Duitsland wordt geregeerd door bondspresident Angela Merkel. Het land is een parlementaire republiek. De bevolking van Duitsland bestaat uit ongeveer 80.594.017 inwoners (2017). In Duitsland is 33% van de bevolking niet religieus. 31% is katholiek, 30% is protestants en 3,8% is moslim. Dit maakt dat Duitsland een zeer gemêleerde bevolking heeft.

Duitsland heeft, zeker in de afgelopen eeuw, een rommelige historie. Tijdens beide Wereldoorlogen speelde Duitsland een grote rol. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vochten de Duitsers voor politieke en militaire macht, maar toen dit mislukte, bleef er spanning ontstaan. In 1940 brak de Tweede Wereldoorlog uit, waarbij Hitler en zijn nazi-partij (de NSDAP) Duitsland terug op het wereldtoneel wilde brengen, dit keer als grootmacht. Dit leek te lukken, maar de Tweede Wereldoorlog eindigde in een grote ramp voor Duitsland. Het land heeft het moeilijk gehad om in economisch opzicht terug te komen. Pas toen Oost-Duitsland en West-Duitsland herenigd werden met de val van het communisme in Oost-Europa en met de val van de Muur op 9 november 1989, kon Duitsland echt aan haar wederopbouw beginnen. Nog steeds heeft Oost-Duitsland het in economisch opzicht minder goed dan West-Duitsland.

Klimaat en bevolking


Het grootste deel van Duitsland heeft een gematigd klimaat dat seizoensgebonden is wat veel mogelijkheden biedt voor vakanties. Omdat Duitsland een groot land is, zijn er kleine klimaatverschillen tussen bijvoorbeeld Noord-Duitsland en Zuid-Duitsland en is er in de bergachtige delen van Duitsland, zoals het Zwarte Woud of het Harzgebergte, sprake van warmere zomers en koudere winters met (meer) sneeuw.

Zoals hierboven al genoemd werd, wonen er ongeveer 80.594.017 inwoners in Duitsland (2017). Duitsland zelf heeft een oppervlakte van 357.121 km2, wat betekent dat er ongeveer 225,7 inwoners op een vierkante kilometer wonen.