Oostenrijk

 

Oostenrijk is een Europees land, gelegen in Centraal-Europa. Officieel heet het land de Republiek Oostenrijk. Oostenrijk grenst aan Zwitserland, Liechtenstein, Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Italië en Slovenië. Oostenrijk ligt in het berggebied de Alpen. Slechts 32% van het land ligt onder de 500 meter hoogte. Oostenrijk is gelegen in Centraal-Europa en mag met recht een binnenstaat genoemd worden. Het land grenst niet aan zee, maar wel aan maar liefst acht verschillende landen. De hoofdstad van het land is Wenen. In Oostenrijk wordt voornamelijk Duits gesproken.


Geschiedenis en huidige Oostenrijk

Het Oostenrijk zoals wij dat nu kennen is een overblijfsel van het Keizerrijk Oostenrijk, een keizerrijk dat in 1804 werd uitgeroepen nadat het Heilige Roomse Rijk (waar Oostenrijk deel van uitmaakte) stopte te bestaan. Tot 1955 werd Oostenrijk bezet door de nazi’s, maar daarna werd het land volledig zelfstandig, op voorwaarde dat het land altijd neutraal zou blijven.

Tegenwoordig is Oostenrijk een federale parlementaire republiek met negen deelstaten. Het staatshoofd is Alexander Van der Bellen en de regeringsleider is Sebastian Kurz. Oostenrijk is tegenwoordig een land dat zeer actief betrokken is bij de Europese Unie. Het land voerde in 2002 de euro in wat tol betalen makkelijker maakt en is lid van de Verenigde Naties en vele andere internationale organisaties.

Klimaat en bevolking


Omdat het landschap in Oostenrijk heel verschillend en afwisselend is, heerst er niet in heel Oostenrijk hetzelfde klimaat. In de heuvelachtige gedeeltes, de laaggelegen gebieden en de dalen, heerst een landklimaat. Dit houdt in dat het er in de zomer zeer warm is, en in de winter zeer koud. Dit komt doordat de landoppervlakten vrij droog zijn en deze gemakkelijk opwarmen en afkoelen. In de bergachtige gebieden van Oostenrijk die hoger liggen dan 1500 meter, heerst een hooggebergteklimaat. Hier is het het hele jaar door ijskoud en de grond is er vaak gedurende het hele jaar bevroren. Het sneeuwt hier veel.

De bevolking van Oostenrijk bestaat uit 8.754.413 inwoners (2017). Met een oppervlakte van 83.871 km2 betekent dit dat er gemiddeld 104,4 mensen wonen op één vierkante kilometer. In 2001 was maar liefst 73,6% van de Oostenrijkse bevolking katholiek. Tegenwoordig is dit minder (66% in 2009), maar nog steeds is het percentage katholieken de grootste religieuze groep in Oostenrijk. Daarnaast is ongeveer 4,7% van de inwoners protestants, is 4,2% van de bewoners moslim en hangt 12% van de bevolking geen religie aan.