Betoverende wijnroute voor met de auto langs de moezel

Wat kost wintersport?
Wat kost een week wintersport en waaruit zijn de belangrijkste kosten opgebouwd?
October 31, 2018
Hochoetz wintersport
Wanneer is er voldoende sneeuw voor wintersport in Oostenrijk?
December 5, 2018
Moesel Berkastel

In het zuidoosten van Frankrijk grenzend tegen Duitsland ligt de regio De Elzas. Een streek die bekend staan om heerlijke wijn en verrukkelijke kaas. Tijdens een rondreis door deze regio zult u nog veel Duitse invloeden herkennen. Elzas is namelijk lang onderdeel geweest van het Duitse Keizerrijk tot dat het tegen het einde van de achttiende eeuw werd veroverd door Frankrijk. Tijdens deze autoroute door dit gebied kan u in volle teugen genieten van de kastelen en burchten die dit gebied rijk is.

Moesel uitzicht

Moesel wijngaarden

De eerste reisdag zal zijn vanuit de lage landen richting Colmar. Colmar staat bekend als het historische en culturelere centrum van Elzas. Mysterieuze straatjes en smalle steegjes verbinden de bezienswaardigheden van de stad. Vooral de beroemde smeedijzeren uithangborden die de vele winkels versieren zijn letterlijk het uithangbordje van deze stad. De Route du Vin voert langs kleurrijke dorpjes en stadjes als Riquewihr, Ribeauville en St. Hippolyte. Waarnaar u eindigt in Colmar, het weer in Colmar is vergelijkbaar met België. Hier voor hoeft u geen extra kleding mee te nemen. Mocht u op deze etappe nog wat extra tijd hebben is het de moeite waard om nog even te stoppen bij het slot Haute Koningsburcht voor een interessante geschiedenisles.

witte wijn

Om bij te komen van de eerste reisdag raden we u aan om de tweede dag te genieten van al het moois wat Colmar te bieden heeft. Dat de regio Elzas veel Duitse en Franse invloeden heeft is goed terug te zien in Colmar. Toch overheersen de Duitse invloeden voornamelijk. Bezienswaardigheden in Colmar zijn de vakwerkhuizen in verschillende kleuren, het Maison Pfister, Petitie Venise. Een echte hoogtepunt in Colmar is het Foir Aux Vins d’ Alsace. Een wijnfeest dat al meer dan 250 jaar bestaat. Het vind elk jaar plaats in augustus en is een ontmoetingsplek voor wijnboeren en handelaars. In de loop van tijd is het uitgegroeid tot veel meer dan dat. Tegenwoordig is het een populair muziekfestival dat vele tienduizenden bezoekers trekt.

Eenmaal Colmar achter gelaten vervolgt de route zich naar het plaatsje Mulhouse. Mulhouse is een oude stad die sinds de 9e eeuw al in de geschiedenisboeken wordt genoemd. Het oude stadhuis van Mulhouse, hotel de ville de Mulhouse, is een van de trekpleisters. Andere bezienswaardigheden in Mulhouse zijn de dierentuin, automuseum, het spoorwegmuseum.

Op de volgende dag wordt een monster etappe afgelegd van 350 kilometer vanaf Mulhouse naar Lahnstein. Deze route voert langs het Zwarte Woud in het noorden richting het uitgestrekte wijngebied van Rijn en Moezel. Hier passeert u het Boven Midden-Rijndeal een van de mooiste en oudste cultuurlandshappen van Europa. Vele schilders, dichters en musisci haalden hier hun inspiratie vandaan. Een gebied met ongekend veel mooie burchten, vestegingen en kastelen. Neem daarbij de schitterende Rijn met zijn prachtige oevers en met wijnrank beplante hellingen. Een lust voor het oog voor iedere wijnkenner.

Eenmaal aangekomen in het Lahndal is het tijd voor rust en genieten van de omgeving. Het stadje Koblenz kan het best worden gekozen als uitvalsbasis voor het verkennen van het Lahndal. Het weer in Koblenz is namelijk zeer aangenaam. De warme zonnestralen op de steile wijnbergen zorgen in het dal namelijk voor aan mild klimaat. Koblenz vormt daarom een goed uitgangspunt voor het bezoeken van wijnkelders, rondleidingen of een bezoek aan heimatfeesten.