De populaire Gotthardtunnel in Zwitserland

Prachtige wandelmogelijkheden in het zwarte woud
May 15, 2018
Wat kost wintersport?
Wat kost een week wintersport en waaruit zijn de belangrijkste kosten opgebouwd?
October 31, 2018
bassistunnel Gotthardtunnel

De Gotthardtunnel is een verkeerstunnel in Zwitserland. De tunnel doorkruist het Gotthardmassief en doorkruist de hoofdkam van de Alpen. De tunnel verbindt Noord-Zwitserland met Zuid-Zwitserland en is hiermee een zeer belangrijke tunnel in Zwitserland. De tunnel is bijna 17 kilometer lang. De tunnel heeft ook een Italiaanse naam: de Galleria del San Gottardo, omdat de tunnel het Duitssprekende gedeelte van Zwitserland met het Italiaanssprekende gedeelte van Zwitserland verbindt.

Vertraging bij de Gotthardtunnel

De Gotthardtunnel is enkelbaans. Hierdoor kunnen er niet veel auto’s tegelijkertijd gebruik maken van de tunnel, terwijl de tunnel wel vaak druk is, zeker in vakantietijden. Het verkeer wordt gedurende het hele jaar gedoseerd, om te voorkomen dat er filevorming ontstaat in de tunnel zelf. Ook worden vrachtwagens regelmatig gecontroleerd op de inhoud die zij vervoeren, waardoor er behoorlijk wat vertraging kan ontstaan.

 

Gotthard Zwitserland Tunnel

Verschillende routes en manieren om vertraging te omzeilen

De Gotthardtunnel is natuurlijk niet de enige manier om van Noord-Zwitserland naar Zuid-Zwitserland te komen. Je kunt ook rijden via de Gotthardpass, via de Simplonpass of via de San Bernardinotunnel in Graubünden. Deze routes zijn de moeite waard wanneer je bij de Gotthardtunnel een uur tot anderhalf uur vertraging hebt. Dan geldt dat je beter kunt kiezen voor de Gotthardpass of de Simplonpass, omdat er bij de San Bernardinotunnel ook op regelmatige basis file staat. Het is ook mogelijk om met de trein van noord naar zuid te reizen.