Tolwegen in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk

Winterbanden verplicht
Winterbanden verplicht in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland
December 29, 2018

In veel Europese landen ontkom je niet aan tolwegen: snelwegen waar je tol moet betalen om gebruik te mogen maken van de weg. Zo betaal je in Duitsland bijvoorbeeld tol voor de Herrentünnel Lübeck, wordt er in Oostenrijk op twee manieren tol geheven (Sondermaut en Autobahnvignette) en geldt er in Zwitserland een vignetplicht om gebruik te mogen maken van de snelwegen. Een van de meest gebruikte tunnels in Zwitserland is de Gotthardtunnel. Ga je op vakantie naar bijvoorbeeld Duitsland, Zwitserland of Oostenrijk? Dan is het verstandig om je van tevoren te verdiepen in de tolwegen die er in dat land zijn en de kosten van deze tolwegen. Wij vertellen je er meer over!

 

Soorten tolwegen en bijzondere tolwegen

Er zijn verschillende soorten tolwegen. Er zijn tolwegen waarvoor je tol betaalt door middel van een tolpoortje. Je kunt hier betalen met je creditcard, of je kunt een tolbadge aanschaffen, waarmee je door de poortjes rijdt en je achteraf het gehele bedrag aan tol betaalt. Ook wordt er in sommige landen gewerkt met een wegenvignet. Zo’n wegenvignet, in bijvoorbeeld Oostenrijk, geldt dan voor specifieke wegen. Op deze wegen hoef je geen tol te betalen, maar je moet wel een wegenvignet hebben om gebruik te mogen maken van deze wegen. Hoewel dit officieel geen ‘tolwegen’ zijn, is het gebruik maken van een wegenvignet een bijzondere vorm van tol heffen.

Tolwegen in de EU voorbeeld

Waarom zijn er tolwegen?

Tol is een manier om gebruikers van een weg te laten betalen voor het feit dat zij rijden op die weg. Met het geld dat een land ontvangt door tol te heffen, kunnen de wegen goed onderhouden worden. Het systeem werkt eenvoudig: hoe meer gebruik je maakt van de weg, hoe meer je betaalt voor de weg.

 

Tolweg ingang

Kosten van tolwegen

De kosten van tolwegen verschillen per land. Zo zijn de kosten van tolwegen in Oostenrijk anders dan die van tolwegen in Duitsland of van tolwegen in Zwitserland. Het is daarom slim om, voordat je op vakantie gaat, te bekijken hoe hoog de kosten van de tolwegen in jouw vakantieland zijn. Zo kan je van tevoren de kosten berekenen die je aan tol kwijt gaat zijn en kom je niet voor vervelende (financiële) verrassingen te staan.