Winterbanden verplicht in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland

Hochoetz wintersport
Wanneer is er voldoende sneeuw voor wintersport in Oostenrijk?
December 5, 2018
Tolwegen in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk
January 10, 2019
Winterbanden verplicht

Winterbanden zijn zeer essentieel. Voor je eigen veiligheid én voor de veiligheid van je medeweggebruikers is het van essentieel belang dat je op goede banden rijdt. Tijdens winterse weersomstandigheden is het verstandig om op winterbanden te rijden, zeker in Oostenrijk en Zwitserland . In sommige landen is dit zelfs verplicht. Wij vertellen je hieronder wat voor soorten winterbanden er zijn, welke regels er gelden omtrent winterbanden en waar je rekening mee moet houden.

Verschillende soorten winterbanden

Er zijn veel verschillende soorten winterbanden. Dit heeft te maken met het feit dat er veel verschillende soorten auto’s zijn (en niet iedere band is geschikt voor iedere auto). Ook is het goed om, bij de aanschaf van winterbanden, rekening te houden met je eigen rijstijl (remgedrag en stuurgedrag hebben effect op de manier waarop banden slijten).

Toch zijn er een aantal winterbanden die goed uit de test komen, zoals de Dunlop Winter Sport 5, de enige winterband die geen tekortkomingen liet zien tijdens de test en die zeer slijtvast is.

Winterbanden verplicht

Regels omtrent winterbanden

In ieder land gelden er andere regels met betrekking tot het gebruik van winterbanden. Zo ben je in Duitsland verplicht om tijdens winterse weersomstandigheden met winterbanden te rijden. Doe je dit niet, dan riskeer je een behoorlijke boete. Dit is echter niet in alle landen hetzelfde. Ga je op vakantie naar een ander land in de winter? Controleer dan op voorhand de regels met betrekking tot winterbanden, zodat je geen boete riskeert én zodat je veilig de weg op gaat.

Sneeuw in heuvellandschap

Wanneer welke winterband

Niet iedere winterband is hetzelfde en de weersomstandigheden zijn niet in ieder land hetzelfde. In een land als België of Nederland, waar de winters vaak milder zijn dan in bijvoorbeeld Oostenrijk of Zwitserland, heb je soms genoeg aan M+S banden, terwijl je in landen met gure winters ander soort winterbanden, of zelfs sneeuwkettingen nodig hebt. Dit ligt aan het land waar je naar toe gaat en aan de weersomstandigheden; iets wat je niet altijd kunt voorspellen. Het is daarom van belang dat je, voordat je op vakantie gaat, eerst controleert wat de verwachte weersomstandigheden zijn en welke eisen het land van bestemming stelt aan het gebruik van winterbanden. Zo weet je dat je altijd veilig te werk gaat.