Zwitserland

 

Zwitserland heet officieel de Zwitserse Bondsstaat (of de Zwitserse confederatie, of het Zwitsers Eedgenootschap). Het land ligt in het midden van Europa en grenst aan Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Liechtenstein. Zwitserland is, net als Oostenrijk, een binnenstaat en grenst dus niet aan de kust. Het land ligt in de Alpen en heeft een oppervlakte van 41.284 km2. Officieel heeft Zwitserland geen hoofdstad; het land is een republiek met 26 kantons. Toch vervult de stad Bern de rol van hoofdstad.


Zwitserland van vroeger en nu

Zwitserland staat bekend om haar historie als ‘neutraal land’. Dit houdt in dat Zwitserland in het geval van oorlog geen partij kiest voor een van beide kanten. Dit betekent ook dat het land hiermee hoopt niet te worden aangevallen door andere landen in tijden van oorlog. Zwitserland is ontstaan vanuit het Oude Eedgenootschap – een voorloper van het Zwitserland van nu. Zwitserland kent een lange geschiedenis als zelfstandig land tol moet ook vaak worden betaald met franken, maar is wel altijd sterk afhankelijk geweest van landen als Duitsland, Frankrijk en Italië.

Zwitserland is een neutraal land. Het land is een directoriale republiek. In Zwitserland worden meerdere officiële talen gesproken. Ongeveer 64% van de bevolking spreekt Duits, 19% van de bevolking spreekt Frans, ongeveer 8% van de bevolking spreekt Italiaans (Gotthardtunnel verbindt Italie en Zwitserland)en 1% van de bevolking spreekt Reto-Romaans. Deze vier talen zijn allemaal officiële talen in het land.

Klimaat en bevolking


Omdat de landschappen in Zwitserland behoorlijk variëren, varieert ook het klimaat in het land zeer sterk. We kunnen wel stellen dat het land in verschillende klimaatzones ligt. In de hogergelegen delen in de Alpen heerst een hooggebergteklimaat, waar het het hele jaar door vriest en sneeuwt, terwijl er een mediterraan klimaat heerst in Ticino, het zuidelijkste kanton van Zwitserland. Hierdoor is het zomers ook goed vertoeven in Zwitserland.

Zwitserland heeft ongeveer 8.236.303 inwoners (2017). Met een oppervlakte van 41.285 km2 betekent dit er dat er ongeveer 199,5 mensen wonen op één vierkante kilometer. Het grootste deel van de bevolking van Zwitserland is religieus. Zo’n 42% van de bevolking is katholiek; 40% van de bevolking is protestants.


Read more